От Конфедерацията на българския туристически бизнес настояват за среща с изпълнителната власт,

...
От Конфедерацията на българския туристически бизнес настояват за среща с изпълнителната власт,
Коментари Харесай

Туристическият бизнес настоява мярката 60/40 да се удължи до края на годината

От Конфедерацията на българския туристически бизнес настояват за среща с изпълнителната власт, на която да упорстват за продължение на мярката 60/40 в помощ на бизнеса.

Искането им е показано в отворено писмо до премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев, министъра на туризма Христо Проданов, целият състав на Министерския съвет, комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление с ръководител Настимир Ананиев, до всички медии. 

Те не са съгласни изказванията на държавното управление, че подкрепата, която бизнесът получава по реда на Постановление на Министерски съвет № 151 / 03.07.2020 година, изменено последно с Постановление на Министерски съвет № 482 / 30.12.2021 година, ще бъде изменено още един път с ново Постановление на Министерски съвет до 01 юли 2022 година и след 1 юли мярката 60/40 ще спре.

Според тях това е преждевременно решение.

На първо място, Ви молим да имате поради, че браншове Ресторантьорство, Хотелиерство, Туроператорска и туристическа агентска активност бяха най-засегнати в продължение на две години от противоепидемичните ограничения, като до последно до отпадане на рестриктивните мерки на 01.04.2022 година, пишат от сектора и твърдят, че изключително наранени са били нощните клубове, имаше банкрути и безработни.

" Благодарение на мярката 60/40 успяхме да запазим една част от чиновниците си и/или да назначим нови такива, защото за браншове Ресторантьорство и Хотелиерство това разрешава включване в личния състав на нови лица за подкрепяне ", се споделя в писмото без да се прецизира, че тази мярка не доближи до по-малките представители на дребния бизнес.

Изтъквайки двугодишната пандемия, те желаят още време на помощ към туристическия бизнес.

" На последващо място, от изключителна значимост е да се уточни, че следва туристическия летен сезон 2022, което налага назначението на нови чиновници, като мярката 60/40 дава опция и нужното успокоение за наемането на сезонни работници и на нова работна ръка, както беше през последните две години, а с особена заостреност през последната година, което в допълнение подкрепя нашия отрасъл и в известна степен обезпечава успокоение за работодателите - хотелиери и ресторантьори. От своя страна туроператорите и туристическите сътрудници даже и сега имат право да употребяват 60/40 само за чиновници, с които са имали трудови правни отношения преди към този момент две години - условие, което извънредно затруднява работодателите поради огромното текучество в зелия бранш Туризъм, несигурността и изразената сезонност ", се споделя в писмото.

Според представителите на туристическия отрасъл, е нужно незабавно изменение на Постановлението, което да приравни изискванията за допустимост за чиновници на хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенти по мотив войната в Украйна. Мотивът им е, че множеството туристи от Русия и от Украйна няма да дойдат това лято, а консуматори от други дестинации могат да отсрочат почивката си в България поради близостта до спора.

" Също по този начин, добре знае се, че мярката 60/40 се финансира от Европейска стратегия ", написа в писмото. 

Наред с горното, следва да се вземе поради, че въведените досега краткотрайни ограничения за подкрепяне на фирмите от сектора по разнообразни процедури са незадоволителни по мярка, поради неспиращо възходящите стремглаво цени на всичко. И единствено за илюстрация ще обърнем внимание, че в Италия бяха признати на 30.03.2022 година пакет със незабавни ограничения от порядъка на 4.5 милиарда евро за подкрепяне на локалния им бизнес. Успоредно с тях има и помощи, отпускани от всеки обособен район. Като там помощите през цялата пандемия не са спирали, а сега даже се усилват.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР